Włocławek. K. Kukucki panelistą webinaru „Miasta dla klimatu”

Czy polskie miasta mogą być liderami działań klimatycznych? Jak wygląda europejskie spojrzenie w konfrontacji z  lokalnymi doświadczeniami? I zastępca prezydenta Włocławka i lider miejskiej Nowej Lewicy Krzysztof Kukucki był uczestnikiem webinaru „Miasta dla klimatu. Ślad węglowy miasta w praktyce”.

Do dyskusji w panelu online zaproszeni zostali  samorządowcy – jak określono – z najbardziej ambitnych miast: z Gdańska, Łodzi i Włocławka oraz Hanna Gronkiewicz-Waltz. Debatę prowadził Łukasz Broniewski – członek zarządu Fundacji Climate Strategies Poland, która zorganizowała całodniowe wydarzenie z udziałem gości zagranicznych i ekspertów. Dyskutowali i odpowiadali na pytania internautów na temat konieczności transformacji klimatycznej miast i ograniczania emisji gazów cieplarnianych, gdyż w obliczu widocznych zmian klimatu gospodarze miast muszą mierzyć się z nowymi wyzwaniami.

Oznacza to np. tworzenie instrumentów do budowania wewnętrznych zasobów wiedzy i kompetencji oraz tworzenia procesów zbierania i analizy danych wewnątrz urzędów.

Teraz już nie wystarczy określić jak w prosty sposób zaspokajać potrzeby mieszkańców do wygodnego transportu czy bezpiecznego oświetlenia ulic i obiektów publicznych, ale trzeba także zwracać uwagę na liczenie śladu węglowego poszczególnych rozwiązań.

Podczas webinaru przedstawiono rekomendacje dotyczące konkretnych narzędzi, które mogą wspierać miasta w obliczaniu śladu węglowego i redukowaniu emisji. Przedstawiono opracowaną przez Fundację polską wersję cenionego i powszechnie stosowanego na świecie kalkulatora CIRIS, który jest w stanie pomóc miastom w samodzielnym obliczeniu wysokości emisji gazów cieplarnianych, we właściwej inwentaryzacji danych miejskich, a także w rzetelnym ich zaraportowaniu.

Paneliści mówiłi o różnorodnych sposobach oszczędności w zużywaniu energii, jak np. pozyskiwanie jej z lokalnych źródeł, tworzenie klastrów miejskich (producent-odbiorcy), łączenie termicznych spalarni zasilających elektrociepłownie, nowoczesne technologie w oświetlaniu ulic, termomodernizacje obiektów publicznych i bloków mieszkalnych.

kukucki webinar3   kukucki webinar4

Krzysztof Kukucki mówił o inicjatywach włocławskich samorządowców, które pozwalają na zastosowanie nowoczesnych technologii w budownictwie. Dzięki nim oszczędza się zużycie energii. Mówił o wznoszeniu we Włocławku modelowego, efektywnego energetycznie budynku jednorodzinnego, który będzie gotowy za kilka miesięcy. Będzie to obiekt zeroemisyjny, niegenerujący CO2 ani smogu. Jego modułowa budowa pozwala na oszczędzanie zużycia energii na potrzeby eksploatacji, redukcję śladu węglowego materiałów budowalnych i wykorzystanie materiałów z recyklingu.

K. Kukucki wspomniał też o znaczącej roli Regionalnej Instalacji Przetwarzania Odpadów Komunalnych, całkowicie zmodernizowanej przed rokiem.

Pozostaje kwestia transportu miejskiego, gdyż 30 proc. smogu generuje właśnie transport. Miasto wprowadza coraz więcej pojazdów nowoczesnych i chce jak najszybciej wymienić cały tabor MZK.  Upowszechnia styl poruszania się mieszkańców na rowerach, rozbudowując ciągle rowerową infrastrukturę, np. przy remontach dróg i ulic. Pod względem liczby ścieżek rowerowych, w przeliczeniu na 1 mieszkańca Włocławek jest na 5 miejscu wśród wszystkich miast w kraju. W tym roku, niestety, z powodów finansowych ograniczeń, zawieszony został projekt roweru miejskiego, który cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Będą za to dopłaty do rowerów indywidualnych. Samorząd Włocławka chce zacząć zmiany antysmogowe najpierw od transportu komercyjnego. Zamierza wprowadzić ograniczenia wjazdu do centrum miasta samochodów dostawców, firm kurierskich, autobusów dowożących do miasta pracowników itp.

Wielce pożyteczna dyskusja wskazywała kierunki dobrych zmian, rozwiązań przetestowanych w poszczególnych miastach, jedynym czynnikiem je hamującym jest ograniczany zasób finansowy samorządów.

Opr. nim, 31 marca 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!