Nauka TAK, indoktrynacja NIE! Bydgoszczanie za Obywatelskim Wotum Nieufności

Działacze Nowej Lewicy zbierali dziś podpisy pod Obywatelskim Wotum Nieufności dla ministra Czarnka jako najgorszego ministra edukacji w III RP. Od 11,30 na placu Wolności, ul. Mostowej i na Starym Rynku przechodnie mogli złożyć podpis pod wnioskiem Lewicy o odwołanie ministra.

Akcja, w której uczestniczyli posłowie Lewicy z Kujaw i Pomorza – Krzysztof Gawkowski i Jan Szopiński, przedstawiciele Młodej Lewicy oraz Partii Razem spowodowana była zapowiedzią zmian w szkolnictwie, które wejść mają w życie już od września, bez jakichkolwiek konsultacji z rodzicami i nauczycielami. Według woli PiS szkoła z otwartej i nowoczesnej ma być przekształcona w zamkniętą, gdzie zakazane będzie swobodne myślenie, a kadra pedagogiczna podlegać będzie, po raz pierwszy w wolnej Polsce, przepisom karnym za sposób nauczania, zaś dyrektorzy powoływani z nadania politycznego.

petycja Czarnek5   petycja Czarnek7

Zwiększą się kompetencje dla kierujących w imieniu ministerstwa kuratorów oświaty, a nacisk programowy położony zostanie na edukację historyczną i patriotyczną. Protestowano właśnie przeciwko upartyjnieniu szkół i zarządzaniu oświatą wg PiS.

Posłowie Lewicy spotkali się także z dziennikarzami lokalnych mediów.

– To wszystko świadczy o tym, że szkoła z wolnej i otwartej ma być zamkniętą i pełną zniewolenia, takiego jak proponuje Prawo i Sprawiedliwość – mówił K. Gawkowski.

– Nowoczesna polska szkoła ma rozwijać dzieci, uczyć ich postrzegania świata. Musi temu towarzyszyć nowoczesne wyposażenie szkół i kadra, która do tej pory z pasją i oddaniem realizuje wszystko, co jest dobre dla polskich dzieci. Ta kadra powinna być kierowana przez dyrektorów szkół, a dzisiaj pan minister chce, aby robili to polityczni funkcjonariusze kuratorzy oświaty. To będą „prokuratorzy” oświaty, zarządzający w imieniu ministra w każdym województwie – powiedział Jan Szopiński.

Zobacz relację z konferencji prasowej w Radiu Pomorza i Kujaw

opr. nim, 15 lipca 2021 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!